”Förlagen tröttna på slitna kommissarier”

Såg precis en artikel i Svenska Dagbladet där bla mitt gamla lärare från Skrivarakademin var med och kommenterade:

Sören Bondeson, författare till diktsamlingar, kriminalromaner och en kokbok, är också skrivarlärare. När han fick idén 1996 att göra en kurs i deckarförfattande på Folkuniversitetet kom inte tillräckligt många anmälningar, först året därpå kunde kursen genomföras. Men de senaste tio åren har det varit kö till både dag- och kvällskurserna och lärarna har blivit fler.

–Visst har många en dröm om att slå igenom, men det måste man ju ta ur dem. De som verkligen gör det, för dem är lidelsen att berätta sin historia större än längtan att slå igenom, säger han när vi möts i de gamla universitetslokalerna vid Observatorielunden där Folkuniversitetet nu håller till.

Som skrivarlärare har han läst över 40000 texter. Med dem i ryggen och 18 års undervisning i berättarperspektiv, intriger, dialog, scener, språk och myter, har han i dagarna kommit med en bok om att skriva kriminallitteratur, Konsten att döda. Han håller helt med förlagen om att allt för mycket blir allt för lika.

–Man kanske tänker på Läckberg och Marklund, men deras första böcker hade aldrig kommit ut i dag, konkurrensen var inte så stor då. Sedan när en författare blivit ett varumärke sänks ofta ribban. Det är sorgligt att de som skulle ha råd att experimentera väljer att gå på i sina bekväma skor, säger Sören Bondesson.

Han får medhåll av några självkritiska förläggare. Etablerade författare öser ofta på med en bok om året i sitt eget framgångskoncept, vilket gör det ännu svårare för debutanterna.

–Så sneglar man på de varumärkena och skriver samma sak, säger Sören Bondeson.”

Läs hela artiklen i SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s